Pramugari atau Gaun Pengantin?

Fuh tajuk… kontroversi. Konon-konon tengah buat pilihan yang menentukan masa depan. Malang sekali untuk anda yang suka cerita sensasi, ia hanya propa belaka. Ini kerana ia adalah dua judul buku dalam tangan saya sekarang.


Buku dari Koleksi Syok! Terbitan PTS...
Aku, Dia & Gaun Pengantin dan Pilihlah Aku Menjadi Pramugari.

Apabila nak berangan-berangan, antara dua buku ini, of course I akan baca Aku, Dia & Gaun Pengantin dulu. Dalam pada itu, bolehlah bagi input dekat Kekna yang tengah busy persiapan wedding dia. Memang buku ini I find somewhat useful. Not only bercerita pasal the hilarious journey of a bride-to-be, juga diselitkan sekali to-do-list and tips for bakal pengantin.

Bolehlah Keknis share sedikit k? Nak lebih-lebih, sila beli dan baca sendiri.
ñ  Bunga: Ada few types yang boleh didapati dengan harga ekonomi bila season dia, jadi survey dahulu. Jangan pilih rupa dan warna sahaja, ambil kira baunya.
ñ  Tempat majlis: Senaraikan apa yang diingini dari tempat itu, dan sediakan soalan untuk diajukan sewaktu tinjauan.
ñ  Gaun pengantin: Minta pendapat designer. Minta pendapat orang ketiga, orang yang melihat. Jangan perasan sensorang.
ñ  8-6 bulan sebelum berkahwin: Buat budget, usha direktori perkahwinan, tetapkan jumlah persalinan kat majlis, cari rumah, daftar kursus pra-perkahwinan dan etc (nanti beli bacalah). Pengantin lelaki, check balik jumlah duit hantaran yang dah difinalized. Salah percaturan, naya.
ñ  5 bulan sebelum perkahwinan: Pergi kursus, beli cincin, pergi facial dan spa (siapa nak diet, sila start sekarang), tempah videographer dan photographer serta banyak lagi.
ñ  2 bulan sebelum perkahwinan: Cepat cari pengapit! Hantar kad jemputan! Dan beberapa lagi agenda…
ñ  3-1 hari sebelum majlis: TIDUR AWAL. Atau selama-lamanya akan tersemai wajah tak semegah dalam album kahwin. Macam mana nak ikut trend dan jadikan Facebook display picture nanti? LOL.

Bila usha website PTS ini lebih banyak senarai novel yang catchy-catchy, boleh rambang mata (ceh novel Pilihlah Aku Menjadi pramugari pun I tak baca lagi). Kemudian… aik ada contest ler pulok.


 Ada peraduan Bongkar Kod Rahsia. Wah.. Hadiah Ipad 2 pula… Terus Keknis klik iklanitu. Bila Keknis study-study peraduan ini, novel yang Keknis beli boleh digunakan untuk bongkar kod rahsia. Tapi nak kena tambah 6 biji buku lagi sebab kena masuk 8 pusingan untuk melayakkan menang hadiah utama.

Bagaimana?
1.    Layari www.peraduan.pts.com.my


 2. Sebelum bermain kena daftar dahulu dan kena ada FB tau. 
     Klik pada 'Daftar Sekarang Untuk Menang'


3.    Pilih buku mana yang anda ada. Dan make sure buku itu ada dalam tangan!   4. SUNGGUH NERVOUS KEKNIS SELAK BUKU CARI PERKATAAN YANG DIA NAK. HOI.

5.    Bila dah tekan 'Hantar' keluar paparan ini.

Tahniahlah kitew! Selesai pusingan pertama. Minggu depan tunggu pusingan kedua, nak guna buku Aku, Dia & Gaun Pengantin pula.

Oh ya, pertandingan bermula 1 Oktober -23 Disember 2011, jadi jangan buang masa lagi! Satu pusingan hanya satu minggu! Okay bye Keknis undur diri dahulu sementara korang semua usha www.peraduan.pts.com.my. Ingat, membaca amalan orang cool.


No comments:

Post a Comment