Room Makeover!

Growing up, I always have a nice room. Daddy and Mama selalu bawa kami adik-beradik pergi Ikea and pilih barang untuk bilik. Diorang tak pernah dictate nak hias macam mana konsep apa, so kita pilih saja apa yang kita rasa best (selalunya tak match, sebab takde taste hahaha, patutnya biar emak jer hiaskan lololol). Tapi kalau Daddy tak cukup duit masa tuh, kita tunggu next month untuk dapat apa yang kita nak. We don't always get want we want though, cuma yang perlu saja, sebab adik-beradik ramai.

Seronok dapat tidur dalam suasana yang cantik. Badan nak rehat, mata pun rehat sekali sebab pemandangan yang cantik. Dan bila lawat Rumah Anak Yatim Siraman Kasih tempoh hari, they don't have that :(
Ada 10 tilam semuanya, untuk bilik menempatkan 20 orang. Bila siang diorang kemas dan stack up tilam macam tuh. Tergerak hati untuk cantikkan tempat ini so it became my little weekend project insyaAllah.

Ada barang yang I beli kat Parkson (ada sale!!! alhamdulillah) macam bantal2 hiasan, dan carpet bulu-bulu. Kalau nak beli barang rumah, tunggulah sale, pasti jimat banyak. Ada juga barang yang I beli kat Mydin, macam basics like cadar dan sarung bantal.

Waktu Mydin shopping trip bawa Imran, Hafiiz dan Alisya sekali. Semua tolong cari dan pilih barang. Awalnya nak semua cadar merah jambu, nak berkonsep bilik girlish. Tapi tiba-tiba adik aku masing-masing nak jadi Eric Leong, banyaklah pendapat yang keluar... So semua pendapat diambilkira dan jadilah tiga warna cadar...
Pastu nasib baik juga bawa budak-budak tuh, sebab ada barang I terlepas pandang diorang tolong ingatkan, macam langsir tingkap.


Untuk cat dinding pula, pergi hardware shopping trip dengan Daddy. I booked Daddy for the weekend untuk tolong kerja-kerja baikpulih. I love you Daddy thank you tolong Hanis.

 I chose 'bubblegum pink' sebab I've always wanted a pink room masa kecil, tapi tak pernah dapat. I hope the girls like it. After Daddy siap cat, kami pun mop-mop and susun barang semua. Bila waktu nak surprise budak-budak tuh, I dah paham kenapa Eric Leong selalu terkinja-kinja...


SERPRAISSSS TERKEZUT TAAAAK?!


Tengok muka siapa paling excited.


Masih posisi sama.Posisi sama.


Tangan masih macam tu.
Hahahahaha teruja mengalahkan budak-budak. Kalau korang boleh spot dalam gambar, siap letak Ambi Pur gahahahaha :')
Tilam yang diorang suka kemas susun tinggi-tinggi feeling Princess and Pea tuh, I pesan suruh susun bertiga-tiga macam ni, nampak macam katil awww. Pastu warna cadar yang my adik-adik pilih, I susun macam shades ombre, kan tengah trending ombre cake. Hehehe.Nanti malam nak tidur boleh diorang tutup lampu kalimantang, biar bunga dan kumbang saja bersinar. I love nightlight so much!!! I find it therapeutic.Alhamdulillah dengan kegembiraan yang Kau kurniakan pada mereka, dan upaya yang Kau berikan padaku. I wouldn't trade these smiles with anything else. Terima kasih korang buat Keknis happy sangat-sangat.


*Gambar oleh Mama, Bali dan Acap, thanks Ijah sebab selalu jawab sms akak yang tiba-tiba tanya pasal tilam bagai.

No comments:

Post a Comment