Kebaikan Rambang

Random Act of Kindness, atau Keknis translate terus kepada Kebaikan Rambang. Kebaikan rambang ini macam, kita buat sesuatu kebaikan kepada orang yang kita langsung tidak kenal, tanpa mengharapkan apa-apa balasan selain kegembiraan orang itu. Macam tiba-tiba je nak buat orang happy. Contoh yang selalu kita tengok ala-ala cliché; bagi bunga kat strangers. Macam eh? Ye ke ada camni dalam kehidupan sebenar? Ya, jom adakan.

Dulu tak pernah tahu pun ada label ‘random act of kindness’ ni semua. Masa kecik dulu, naïve, kalau nak buat baik terus buat jer pastu dah besar baru tahu oh itulah yang omputeh panggil ‘random act of kindness’. Ingat lagi dulu selalu datang awal kat sekolah (sebab naik bas annoying yang route dia panjang so dia terpaksa hantar kita dulu hergh), jadi bila takde apa nak buat, suka gila masuk kelas orang  lain pastu susun meja bagi straight. Mungkin it’s a part of my OCD takleh tengok meja senget LOL, susun-susun pastu berharap agar budak kelas tuh yang bertugas susun meja dan kawan sekelasnya yang lain happy tengok kelas diorang dah kemas.

Pastu sekolah menengah, teringat pergi tandas dengan Ein ke Hazirah (lupa), pastu tandas busuk. Hairan sebab setiap cubicle tergantung ubat gegat besar warna pink yang keluarkan bau wangi tuh, bila belek-belek, rupanya makcik cleaner tak bukak pun plastic dia (aii jimat ke?), manalah ada bau! Jadi suruh kawan tunggu kejap, dan beria bukak plastic setiap ubat gegat dan gantung balik. Tandas terus wangi, harap semua masuk tandas lepas tuh happy :’)

Lately nih, dah dewasa, bila terlalu occupied, jarang terdetik nak buat kebaikan rambang. Paling last sekali, drive nak ke KL guna Federal Highway, instead of guna lane Smart Tag, saja lalu lane tunai, pastu bayarkan 10 kereta kat belakang. Tak banyak, cuma RM11 (RM1.10/kereta) tapi berharap semoga hari ini, aku dah tolong pakcik yang berkira-kira duit lunch dia, atau kakak kesempitan yang tengah jimat nak beli susu anak. Entah. Rambang.

Nampak macam kebaikan rambang ini kita buat untuk orang lain, tapi sebenarnya, kepuasan itu adalah untuk diri sendiri. Rasa sangat terkesan bila kitalah punca kegembiraan/kesenangan seseorang. Kalau pencinta haiwan pun boleh buat kebaikan rambang pada haiwan, dengan simpan makanan kucing/anjing dalam bonet kereta atau handbag, dan hulurkan pada yang liar tanpa kasih sayang. Sobs.

Memang usaha itu sangat-sangat kecil dan kita tertanya apakah signifikannya perbuatan tak seberapa itu, tapi percayalah, kesannya tidak terhad pada seorang itu saja. Bila dia happy, mungkin dia akan happykan orang lain. Elok-elok dia PMS dan bersedia nak menyusahkan hari orang lain, terus terbatal mood buruk beliau dan dia bernyanyi gembira! Vibe positiv dari kebaikan rambang bukan saja mengimpak penerimanya, orang di sekeliling juga akan terasa kesannya.  Macam satu gelombang kegembiraan yang sangat besar, dan wow, ia bermula dari anda bila anda belikan makcik cleaner dekat LRT tuh cupcake! Contoh. Rambang.

Dan sebab Keknis bersalah dah lama tak buat kebaikan rambang, siapa cadang kebaikan rambang yang kreatif tapi tak begitu menyusahkan (LOL tiba-tiba suruh bersihkan tingkap KLCC) , Keknis akan jalankan. Korang pun jomlah please. Jadikan negara ini penuh dengan orang gembira. Kita sebagai Malaysians memang terkenal sebagai warm and kind. Muncullah Malaysian Hospitality! #PositivelyMalaysia untuk Malaysia yang lebih gembira! Tweet atau tag insta Keknis di @haniszalikha dengan hashtag #PositivelyMalaysia bagi setiap kebaikan rambang yang korang jalankan atau korang rasai dari orang lain. Kenapa kena ada hashtag (?), supaya orang tertanya dan kita boleh educate lebih ramai untuk buat benda sama. Ingat pasangkan geolocation for your updates dan semua yang kita bincangkan dengan hashtag #PositivelyMalaysia, termasuk cadangan, lokasi dan gambar kebaikan rambang yang anda post, akan keluar di website http://www.malaysia.my/positivelymalaysia.

Who’s with me?


Cadang kebaikan rambang untuk Keknis buat J

No comments:

Post a Comment